Talven 2021 sähkö tulee olemaan ennätyskallista
Sähkön hinta on kohonnut myös Suomessa huippulukemiin, joka näkyy etenkin pörssisähköä sisältävissä sähkösopimuksissa. Suomen Marraskuu ja kylmät kelit ovat vaikuttaneet osaltaan siihen, että sähkön keskihinta on noussut Talouselämän mukaan Nordpoolissa jopa 144 euroon megawattitunnilta, joka on yli 7-kertainen vuodentakaiseen hintaan, 21 euroa tunnilta.
Pörssisähkö hinnannousu nosti sähkön tuntihinnan huippulukemiin, kun useissa Pohjoismaissa lämpötila viileni samaan aikaan rajusti pakaselle. Lisäksi taustalla on Norjan vesivoimaan perustuvan sähköntuotannon hetkellinen väheneminen, kun toimiala varautuu hetkellisesti talvisesonkiin. Kovista sähkön hinnoista joudutaan Suomessa nauttimaan vielä ainakin muutaman kuukauden ajan, riippuen toki myös ulkolämpötiloista.
Euroopassa huolena on, että kaikilla kansalaisilla ei ole varaa maksaa lämmityslaskujaan. Sähkön markkinahinta on noussut vuoden 2021 aikana jopa 200 prosenttia. Maakohtaisesti eniten kärsivät ne valtiot, joissa tuotetaan paljon sähköä maakaasulla. Globaalisti maakaasumarkkinat ovat myllerryksessä, kun myös Aasiassa kaasun kysyntä on kovaa, ja maakaasun supervalta Venäjä sääntelee Euroopaan päästetyn maakaasun määrää.
Spot-sopimus on tällä hetkellä kallein sähkösopimus
Spot-sähkösopimus, joka seuraa sähkön markkinahintaa, on tällä hetkellä kaikista kallein sähkösopimusmuoto. Pörssisähkön eli spot-sähkön tuntihinta on saattanut olla ajallisesti jopa yli 400 euroa. Yleisesti sähköpörssin keskihinnat ovat huidelleet vuonna 2021 kymmenen vuoden huippulukemissa.
Kaukolämmön hintojen korotukset jatkuvat pääkaupunkiseudulla
Hesarin mukaan myös Helsingin kaupungin sähköyhtiö Helen on lisäksi ilmoittanut kaukolämmön kuluttajahintojen noususta talvelle 2021-2022. Kaukolämmön keskimääräiset hinnat kuluttajalle nousevat vuoden 2022 aikana 15 prosenttia tammikuusta syyskuuhun. Eniten tästä kärsivät kerrostaloissa asuvat, joiden kaukolämpölasku voi nousta jopa 26 prosenttia.
Katso myös: Sähkön kilpailutus Helsinki
Korotukset koskevat etenkin talvea, mutta keväällä hinnat laskevat jonkin verran. Kaukolämmön hinta sisältää kausienergiamaksun ja vesivirtamaksun, joista kausienergiamaksun vaihtelu aiheuttaa kokonaishinnan vaihtelun aina eri vuodenaikoina.
Sekä sähkön hinnan yleisen nousun että kaukolämmön hinnan nousun taustalla on sama globaali ilmiö, jossa kansainvälisen päästökaupan ja sähkön sekä polttoaineiden hintojen nousut vaikuttavat myös suomalaisen loppukuluttajan energialaskuihin. Maakaasun päästöoikeuden hinta on lähes kolminkertaistunut vuoden takaisesta.
Energian hinnannousuun vaikuttavia tekijöitä ovat etenkin kaasun räjähtänyt kysyntä. Maakaasun hinta on noussut satoja prosentteja viime vuodesta, sillä etenkin Keski-Euroopassa ei olla saatu uusiutuvilla energialähteillä korvattua kaikkea menetettyä kivihiileen perustuvaa energiantuotantoa.
Yleisesti sähkön tuotantohintoihin vaikuttaa myös korona-pandemian jälkeen kohonnut kysyntä.