Halvin sähkösopimus

Halvimman sähkösopimuksen löytäminen on helpointa sähkösopimukset kilpailuttamalla. Tähän tarvitset oman osoitteen sekä vuosikulutusarvion.

Katso tämän hetken tarjoukset eri sähköyhtiöiltä!

Kilpailuta sähkösopimus maksutta.
Kilpailutuksen tarjoaa VertaaEnsin.fi

Sähkösopimuksen kilpailutus on siinä mielessä antoisaa hommaa, että kun sen on tehnyt kerralla oikein, tulee säästöön melkoinen summa rahaa ja hyvällä tuurilla kilpailutuksesta ei tarvitse huolehtia taas vähään aikaan.

Katso päivitetyt tarjoukset eri sähköyhtiöiltä:

Mikäli sopimusta ei löydy, etsi viimeisin sähkölaskusi: sen erittelyosasta löytyvät hintatiedot. Tärkeimmät tiedot ovat sopimuksen perusmaksu, joka ilmoitetaan €/kk ja itse sähkön hinta, joka ilmoitetaan snt/kWh. Erittelyosasta näkee myös, onko sopimuksesi voimassa toistaiseksi vai ei. Määräaikaisen sopimuksen voi kilpailuttaa ennen määräajan päättymistä, mutta uusi sopimus astuu voimaan vasta kun vanha sopimus umpeutuu. Kun sinulla on tiedossasi hinnat, on aika ottaa tarkasteluun kulutus. Sähkölaskun erittelyosasta löytyy taas tietoa siitä, paljonko olet annetulla aikavälillä sähköä kuluttanut. Mitä tarkemmin pystyt arvioimaan vuosikulutuksesi, sitä parempi, sillä sitä tarkempi on myös hinta-arvio.

Halvin sähkösopimus riippuu sähkön käyttäjästä. Luultavasti edullinen sähkösopimus on parhaimmillaan noin 8-15 euroa kuukaudessa, sisältäen sähkönsiirron.

Halvin sähkösopimus: Mistä edullinen sähkösopimus?

Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että yksin kerrostaloyksiössä ilman saunaa asuva henkilö kuluttaa enimmillään 1000 kWh vuodessa, sähkösauna tuo 500 kWh lisää kulutusarvioon ja suorasähkölämmitteisen omakotitalon kustannusarvio on aina lähellä 10 000 kWh. Tärkein yksittäinen tekijä sähkön kulutuksessa on lämmitysmuoto. Edullisen sähkösopimuksen saa myös sillä, että karsii kaiken turhan sopimuksestaan pois. Esimerkiksi niin sanottu vaihtoturva, joka takaa sinulle mahdollisuuden vaihtaa sähkösopimustasi kerran määräajan ollessa voimassa, on melko lailla turhake kaikille muille, paitsi ehkä omakotitalon asukkaille.

Mikäli olet muuttamassa, saat tehdä lain mukaan uuteen kotiisi uuden sähkösopimuksen: sinun ei tarvitse muuttaa vanhan sopimuksesi kanssa ellet erikseen halua. Koska muuttajat voivat irtisanoa minkä tahansa vanhan sähkösopimuksensa, soittelevat sähköyhtiöt yleensä muuttajat läpi keskivertoa innokkaammin.

Suomessa halvin sähkösopimus tulee yleensä 100-prosenttisesta vesivoimasta, mikä ei tuhansien järvien maassa luonnollisestikaan ole yllätys. Näin ollen saat edullista sähköä, mutta teet samalla myös melkoisen ympäristöteon, sillä vesivoima on uusiutuvaa ja fossiilitonta energiaa.

Edullisen sähkösopimuksen hankkimisen ei enää tarvitse olla vain sitä, että käyt kaikki mieleesi juolahtavat sähköyhtiöt läpi niiden omilta sivuilta. Netissä on useampia kaupallisia vertailusivustoja, joilla voidaan vertailla yksittäisten tuotteiden, vakuutuksien tai jopa sähkösopimuksien hintoja. Lähtökohtaisesti näiden sivujen kautta voi myös tehdä uuden sähkösopimuksen, jos se on ajankohtaista.

Myös Energiavirastolla on oma vertailutyökalu osoitteessa sahkonhinta.fi. Näiden työkalujen kohdalla kannattaa muistaa, että kyseiset hinnat ovat voimassa vain kyseisillä sivuilla, ja sähköyhtiöillä ei ole mitään velvoitetta tarjota sinulle samanlaista sopimusta, jos vaikka soitat niille hyvän hinnan löydettyäsi. Jos löydät halvan sähkösopimuksen jonkin vertailusivuston kautta, tee sopimus myös sen kautta, sillä vain siten pystyt varmistamaan kyseisen hinnan.

Jos et kuitenkaan ole kiinnostunut vertailusivustoista, voit myös aina jättää yhteydenottopyynnön haluamallasi sähköyhtiölle – tai sitten vaikkapa useammalle. Ideana on, että nyt yhtiö tietää, että olet aikeissa löytää halpa sähkösopimus, joten se osaa varata sinulle tiettyjä tarjouksia. Puhelinmyyjillä on toisinaan tarjota hyvinkin edullista sähköä, kunhan vain jaksaa kuunnella.

Luonnollisesti myyjä on velvollinen kertomaan, mistä hinta muodostuu ja mikä on sopimuksen kesto. Kannattaa ottaa kynä ja paperia, ja ihan perinteikkäästi kirjata tarjous ylös. Kysy sitten, saatko miettiä tarjousta esimerkiksi pari päivää tai viikonkin, ja pyydä myyjää soittamaan takaisin kertoaksesi, mihin päädyit. Sellainen puhelinmyyjä, jolla on puhtaat jauhot pussissa ja asiakaspalveluhenki kohdallaan, pystyy hyvinkin tarjoamaan sinulle viikon harkinta-ajan ja sopimaan soitosta tuolloin. Voit toki kysyä puhelimessa, saako kyseisen tarjouksen myös sähköpostiin.

Siihen, kuinka halvaksi sähkösopimuksesi tulee, vaikuttaa myös sopimuksen kesto ja nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että pitkät määräaikaiset sopimukset ovat halvimpia. Halvin sähkö 24 kk -sopimuksella perustuu siihen, että hinta lukitaan nyt seuraavaksi kahdeksi vuodeksi ja koska sähkön maksut ovat nousujohteista Suomessa, ei hinnan nousu vaikuta sinun sähkölaskuusi tuon 24 kuukauden sopimuksen aikana.

Halvin sähkösopimus 2023

Edullisin sähkötarjous löytyy edelleen vertailemalla. Kun olet tehnyt kunnollisen taustatyön, löytyy edullisin sähkötarjous varmasti. Ja kuten edellä mainitsimme, vertailuun on saatavilla monia eri työkaluja ja kanavia. Tärkeintä on, että pitää mielen avoimena ja mielellään muistiinpanovälineet käden ulottuvilla.

Vuosi 2020 meni koronapandemian takia melko lailla sisätiloissa ja ihmiset siirtyivät etätöihin suurissa määrin. Sähkömarkkinoilla tämä näkyi ennen kaikkea pörssisähkön hinnassa: se lähti melkoiseen laskuun ja vuoden keskiarvo suorastaan romahti ensimmäistä kertaa vuosiin. Vuonna 2018 keskihinta oli pörssissä 5,8 snt/kWh ja 2019 spot-hinta oli 5,46 snt/kWh.

Vuonna 2020 hinta romahti niinkin alas kuin 3,47 snt/kWh. Tämä oli edullisin sähkösopimus sitten miesmuistiin. Tämän jälkeen alkoi koronakriisi, ja heti perään energiakriisi. Tällä hetkellä vuonna 2023 halvimmat sähkösopimukset eivät ole pitkässä trendissä halpoja nähneetkään, vaan ovat todella kalliita.

Jos tällä hetkellä pörssisähkön kWh-hinta heittelee 10-60 sentin välillä, vielä pari vuotta sitten pörssisähkön perustaso laski melko tuulisen ja leudon helmikuun vuoksi: tuulimyllyt tuottivat tuolloin niin paljon sähköä, että pörssihinta kääntyi ensimmäistä kertaa Suomen historiassa negatiiviseksi. Luit oikein, sähkömaksut painuivat hetkellisesti miinukselle. Ilmiö ei takuulla tule jäämään ainutkertaiseksi, koska Suomen talvet ovat muuttumassa entistä leudommiksi ja tuulivoimaloita rakennetaan koko ajan vain lisää.

Pörssisähkö on siis ollut poikkeuksellisen halpaa. Tästä ovat päässeet nauttimaan erityisesti sähköllä lämmittävät omakotitaloasukkaat, jotka voivat ottaa hyödyn irti lämmittämällä kotinsa yön halvoilla tunteina.

Kaikki eivät kuitenkaan pörssisähköstä perusta, koska sen käyttäjänä joutuu seuraamaan sähkön hinnan muutoksia joka tunnille. Yleissähkössä sen sijaan hinta pysyy koko vuorokauden ajan samana. Halvin sähkö tulee yleensä määräaikaisesta sopimuksesta, jossa sähkösta kuluttajalle koostuvat maksut on turvattu mahdollisimman pitkälle aikavälille.

Halvin sähkö sopimus määräaikaisena

Halvin määräaikainen sähkösopimus on mahdollisimman pitkä. Suomessa on totuttu siihen, että sähköyhtiöt tarjoavat 12 tai 24 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, ja mitä pidemmän sopimuksen otat, sitä halvimmat sähkösopimukset todennäköisesti ovat: yleensä halvempi hinta näkyy itsen sähkön kWh-hinnassa. Jotkin yhtiöt saattavat tarjota jopa 36 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, mikä on yrityksen kannalta melkoisen anteliasta, koska sähkön hintakehitystä on melkeinpä mahdoton ennustaa edes kahden vuoden säteellä.

Halvin määräaikainen sähkösopimus on mahdollisimman pitkä. Suomessa on totuttu siihen, että sähköyhtiöt tarjoavat 12 tai 24 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, ja mitä pidemmän sopimuksen otat, sitä halvimmat sähkösopimukset todennäköisesti ovat: yleensä halvempi hinta näkyy itsen sähkön kWh-hinnassa. Jotkin yhtiöt saattavat tarjota jopa 36 kuukauden määräaikaisia sopimuksia, mikä on yrityksen kannalta melkoisen anteliasta, koska sähkön hintakehitystä on melkeinpä mahdoton ennustaa edes kahden vuoden säteellä.

Onko pörssisähkösopimus halvin?

Pörssisähköstä olikin jo vähän puhetta. Sen idea on kaikessa lyhykäisyydessään se, että maksat sähköstäsi mahdollisimman markkinavetoista hintaa: jokaiselle tunnille on oma hintansa, jonka päättää sähkömarkkinoiden kysyntä ja tarjonta. Tätä hinnoittelua sanotaan spot-hinnaksi ja se on kaikille sähköyhtiöille sama.

Suomalaiset sähköyhtiöt lisäävät siihen lisäksi myös oman välityspalkkionsa, joka riippuu yhtiöstä itsestään. Välityspalkkion suuruus vaihtelee keskimäärin 0,2–0,5 snt/kWh väliltä. Tähän siis lisätään itse sähkön spot-hinta, eli jos se on 3 snt/kWh ja sähköyhtiön välityspalkkio 0,25, sinulta laskutetaan 3,25 snt/kWh. Suomen halvin pörssisähkön välityspalkkio on luultavasti Nordic Green Energyn vesivoimassa: 0,16 snt/kWh.

Kuten jo aiemmin totesimme, viime vuoden poikkeustilan aikana pörssisähkön hinta suorastaan romahti. Se onkin entistä todennäköisimmin halvin vaihtoehto varsinkin niille, jotka lämmittävät sähköllä. Tällaisten ihmisten kannattaa etsiä itselleen pörssisähkösopimus, jossa on mahdollisimman pieni välityspalkkio. Perusmaksu nyt kuuluu kaikkiin sopimuksiin, mutta muutaman euron kuukausittainen säästö ei tunnu missään, kun sähkö kuluu 7000 kWh vuodessa, joten sen vertailu ei oikeastaan kannata lainkaan.

Halvin sähkösopimus omakotitaloon

Omakotitalon kohdalla halvin sähkösopimus riippuu ennen kaikkea siitä, millä koti lämpenee. Jos sinulla on takka, öljypannu tai kaukolämpö, lämmitykseen ei sähköä juurikaan kulu. Tällöin voi tulla halvemmaksi harkita jotakin määräaikaista sopimusta, jossa mahdollisimman pienen kWh-hinnan saa lukittua mahdollisimman pitkäksi ajaksi. Näin sähkön hinnan heilahteluista ei tarvitse huolehtia vähään aikaan. Kun määräaika on umpeutumassa, on entistä tärkeämpää, että saat sovittua mielellään toisen määräaikaisen sopimuksen ennen vanhan umpeutumista. Mikäli saat vanhalta yhtiöltäsi vastaavan sopimuksen samaan hintaan tai jopa halvemmalla, voit olla tyytyväinen.

Mikäli sähkö taasen on kotisi lämmittävä voima, sitä myös kuluu melkoisesti. Tällöin kannattaa ehdottomasti harkita pörssisähköä mahdollisimman pienellä välityspalkkiolla. Kannattaa myös selvittää onko kodin lämmitystä mahdollista säädellä älypuhelimen kautta ja paljonko tällaisen asennuttaminen mahdollisesti maksaa. Jos olet lähdössä vaikkapa viikoksi mökille, ei ole mitään järkeä pitää tyhjän asunnon sisälämpötilaa +20 asteessa.

Kvartaalisähköä edullisesti

Määräaikaisen 24kk sopimuksen ja pörssisähkön välimuoto on kvartaalisähkö, joka voi olla toimiva vaihtoehto omakotitaloasukkaalle. Kvartaalisopimuksessa hinta on lukittu johonkin tiettyyn kWh-hintaan aina kolmeksi kuukaudeksi ja hinnan muutokset seuraavat sähkön pörssihintaa. Uuden kvartaalin hinnasta ilmoitetaan usein pari viikkoa etukäteen. Kvartaalisopimukset ovat yleensä toistaiseksi voimassa, eli sinun ei tarvitse sitoutua yhtään mihinkään. Tällä hetkellä kvartaalisähköä saa esimerkiksi Vattenfallilta hintaan 5,89 ja Nordic Green Energyltä 5,82 snt/kWh.

Kun lämmitys ei vaadi sähköä, isoin energiasyöppö omakotitalossa on valaistus. Tätä on helppo kontrolloida vaihtamalla energiatehokkaisiin lamppuihin ja sammuttamalla turhat valot. Tiesitkö myös, että likaisiin ikkunoihin verrattuna puhtaat ikkunat päästävät sisälle jopa 40 prosenttia enemmän valoa, joten ne kannattaa pestä ainakin kerran kesässä.

Omakotitalossa on myös sen verran pinta-alaa katolla, että kannattaa harkita aurinkopaneelien asennuttamista. Monien sähköyhtiöiden kautta voi tilata myös paneelit sekä niiden asennuksen. Tässä on myös se hyvä puoli, että mikäli paneelit tuottavat enemmän sähköä kuin mitä itse tarvitset sähköyhtiösi ostaa ylituotannon sinulta esimerkiksi hyvittämällä sen sähkölaskussa. Tästä pitää tosin tehdä aina oma erillinen sopimus.

Halvin sähkö sopimus kerrostaloon

Kerrostaloissa kulutus on pienempää. Kuten jo aiemmin sanoimme, yksin asuva kerrostaloasukas kuluttaa keskimäärin noin 1000 kWh sähköä vuodessa. Suurin yksittäinen tekijä tässä on sauna: mikäli asunnossa sellainen on, voi kulutusarvioon lisätä sellaiset 500 kWh vuodessa, mikäli sauna on päällä vähintään kerran viikossa. Kahden hengen saunallisessa asunnossa kulutus on suurin piirtein 2500 kWh vuodessa.

Täydellistä sähkösopimusta etsiessä ei kannata langeta helppouteen. Monesti varsinkin kerrostaloasukkaille tarjotaan kiinteää kuukausihintaa, joka on vaikkapa 15 €/kk ja sähköä saa käyttää “niin paljon kuin haluaa”. Ensinnäkin näissä sopimuksissa on kWh-katto, joka on yleensä 2500 kWh; räikeästi ylimitoitettu yhden hengen taloudelle. Tämän katon ylitettyäsi sähköyhtiö voi alkaa kiskoa yli menevästä sähköstä millaista hintaa tahansa. Toiseksi 15 euroa on melkoisen iso summa yhden hengen kerrostaloasukkaalta pelkästä sähköstä – tällaisessa taloudessa puhtaasti kulutukseen perustuva sähkö on yleensä alle 10 €/kk.

Kerrostaloasunnot lämmitetään lähes aina kaukolämmöllä, eli sähköstä ei noin lämmityksen kannalta tarvitse huolehtia. Koko asunnon valaisemiseen riittää myös yleensä pari kattolamppua. Sähkösopimuksen kannalta kannattaa siis etsiä sellaista, jossa ei ole perusmaksua ollenkaan. Tällaisten sopimusten kWh-hinta on tosin korkeampi, mutta kannattaa muistaa, että kulutus on vähäistä kerrostalossa. Jos vuosikulutus on 1000 kWh ja perusmaksuttoman sopimuksen hinta on 6,48 snt/kWh, on kuukausittainen sähkölaskusi vain 5,40 €. Keskiverto perusmaksu sähkösopimuksissa on 3 €, eli melkoinen summa koko sähkön osalta kerrostaloasukkaalta.

Halvin sähkönsiirto: Miten löytää halpa sähkönsiirto?

Monia pännii se, että itse sähkö ei maksa juuri mitään, mutta se siirto onkin sitten toinen juttu. Sähkön siirtohintaa ei voi valita, ei onnistu, koska valtio on taannut siirtoyhtiöille niiden omilla alueilla monopolin. Halvin sähkösopimus ei yleensä koske siirtohintaa.

Kun muutat ja teet uuden sähkösopimuksen, sinun on tehtävä erillinen sopimus myös siirtoyhtiön kanssa. Ilman sitä sähkö ei tule kotiisi. Mikäli on käynyt niin, että olet muuttamassa uuteen kotiin vain parin päivän sisällä, eikä siellä vielä ole sähkösopimusta, joudutaan tekemään erillinen pikakytkentä. Siitä vastaa sähkönsiirtoyhtiö ja se voi veloittaa siitä kertaluontoisesti 50–200 euron väliltä. Onkin siis hyvä laittaa sähkösopimus kuntoon noin kaksi viikkoa ennen muuttoa.

Sähkönsiirron hinnoittelu perustuu melko lailla samaan periaatteeseen kuin sähkön ostaminenkin. Sopimuksessa on jokin perusmaksu, minkä lisäksi sinulta veloitetaan kWh-perusteisesti itse sähköstä. Halvan siirron sähkölle voi siis saada niin, että kuluttaa vähemmän sähköä. Toinen tapa tehdä sähkönsiirrosta edullisempaa on tuottaa sähköä itse. Jos sinulla on esimerkiksi aurinkopaneelit, ne on kytketty suoraan kotiisi, eli niiden tuottaman sähkön osalta sinulta ei peritä siirtohintaa.

Edullisin sähkösopimus: Pitääkö sähkönsiirto ja sähkö ottaa samalta firmalta?

Moni saattaa edelleen kuvitella, että sähkö pitää ostaa samalta yhtiöltä, mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tämän harhaluulon torppaamiseksi sähkö myyvä ja siirrosta vastaava yritys on joutuneet eriytymään omiksi yrityksiksi vaikka kuuluisivatkin samaan paikalliseen konserniin, jonka puolestaan omistaa vaikkapa kaupunki. Näin on esimerkiksi Tampereella. Lain mukaan siirtohintoihin ei saa vaikuttaa se, miltä yhtiöltä ostaa itse sähköt. Ainoa konkreettinen hyöty on se, että sähköstä ja siirrosta laskutetaan samalla laskulla.

Keskimäärin suomalaisen sähkölasku jakautuu niin, että itse sähkön osuus on ⅓ koko laskusta ja siirtoon menee loput. Tässä pitää kuitenkin muistaa, että siirtoyhtiö joutuu keräämään myös sähköveron. Todellisuudessa siis itse sähkö, siirto ja vero vievät kukin sen noin kolmanneksen koko laskusta.

Halvin sähkösopimus: UKK

Edullista sähkö omakotitaloon saa ehdottomasti nykyään pörssisähköstä, jonka kohdalla kannattaa etsiä mahdollisimman pientä välityspalkkiota. Toisaalta myös kvartaalisähkö sopii mainiosti, jos sähköä ei kulu lämmitykseen. Kerrostaloasukkaalle suosittelemme ehdottomasti mahdollisimman pitkää ja määräaikaista sopimusta, jossa ei ole perusmaksua ollenkaan, jolloin maksat ainoastaan kuluttamastasi sähköstä.

Miten voin löytää edullisen sähkösopimuksen?
Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen voi kilpailuttaa koska tahansa. Määräaikaisen sopimuksen voit kilpailuttaa nykyisen yhtiösi kanssa aikaisintaan 6 kuukautta ja muun yhtiön kanssa aikaisintaan 3 kuukautta ennen määräajan päättymistä.

Miksi sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa?
Sähkönsiirto on luonnollinen monopoli Suomessa. Ei ole mitään järkeä, että useampi sähköyhtiö vetäisi omat kaapelinsa maahan ja sitten huoltaisi niitä oman aikataulunsa mukaan. Siirtoyhtiö on myös velvoitettu keräämään sähköveron, jota ei luonnollisesti voi kilpailuttaa.

Voiko halpa sähkö olla myös ympäristöystävällistä?
Kyllä voi. Suomessa halvin tapa tuottaa sähköä on vesivoima, josta ei synny ollenkaan päästöjä ja se on täysin uusiutuva luonnonvara.

Miksi määräaikainen sopimus on halpa?
Määräaikaisuudella lukitset sen hetkiset sähkön hinnat itsellesi. Koska sähkön hinta nousee tasaiseen tahtiin Suomessa, estät tämän hinnannousun heijastumisen sähkölaskuusi määräajaksi.

Määräaikainen, vaikkapa 24 kuukauden sopimus, kannattaa solmia kesällä. Syy tähän on se, että sähköyhtiöiden hinnoittelu seuraa sähkön pörssihintaa ja näitä tarjouksia päivitetään sen mukaan yleensä parin viikon viiveellä. Koska pörssisähkö on halvimmillaan kesällä, kannattaa seurata myös määräaikaisten sopimusten tarjoushintoja ja lukita itselleen halvat hinnat juuri kesällä. Kalleimmillaan sähkösopimuksen tekeminen on tammi-helmikuun vaihteessa.

Mikäli määräaikainen sopimuksesi on umpeutumassa, kannattaa olla yhteydessä nykyiseen sähköyhtiöön. Jotkin yhtiöt ovat yhteydessä sinuun, mikä on hyvän asiakaspalvelun merkki. Monet isot ja/tai paikalliset yhtiöt saavat kiskottua melko tähtitieteellisiä hintoja sähköstä vain siksi, että asiakkaan määräaikainen sopimus umpeutui ja tämä tipahti nyt kalliille listahinnoille, jotka on haudattu jonnekin sähköyhtiön hintatietojen uumeniin. Näitä hintoja voidaan myös muuttaa koska tahansa ja siksi joskus voi syntyä illuusio siitä, että sähköyhtiö vain korottaa sähkölaskua.

Mikä on pörssisähkön välityspalkkio?
Välityspalkkio, eli komissio tai marginaali, on sähköyhtiön lisäämä euromäärä itse sähkön pörssihintaan, jolla yhtiö tekee voittonsa sopimuksen perusmaksun lisäksi. Kun haluat pörssisähköä, vertaile ennen kaikkea yhtiöiden välityspalkkioita.

Scroll to Top