Kilpailuta sähkön hinta

Sähkön keskihinta, tarkoittaa alan keskimääräistä hintatasoa. Sähkön keskihinta lasketaan yleensä kuukausittain, sillä yksittäiset minuutit, tunnit tai päivät eivät tule huomattavasti vaikuttamaan vuosittaiseen sähkön hintaan. Spot-hinta, eli sähkön pörssihinta tarkoittaa kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti tapahtuvaa sähkönkulutusta ja siitä muodostuvaa summaa. Useimmille tuttu pörssisähkö laskutetaan spot-hintamallin mukaisesti.

Katso tämän hetken tarjoukset eri sähköyhtiöiltä

Kilpailuta sähkösopimus maksutta.
Kilpailutuksen tarjoaa VertaaEnsin.fi

Sähkön hinta: Katso ajankohtaiset tarjoukset 2022

Sähkön hinta kuukaudessa

Kerrostalossa

Kerrostaloasujalla kahden hengen talouden sähkölasku on noin 50 euroa kuukautta kohden, kun yhden hengen talous selviää noin 25 eurolla kuussa. Kerrostalossa sähköä käytetään suunnilleen 220 kilowattituntia normaalissa kotitalouskäytössä: sähköä kuluu pyykinpesuun, ruoanvalmistukseen ja erilaiseen viihde-elektroniikkaan. Yllä mainitussa summassa on mukana sähkön energiahinta, sähkön siirtomaksu, sekä sähkövero– ja arvonlisävero.

Omakotitalossa

Omakotitalossa sähkönkulutus saattaa talviaikaan olla erittäin suurta lämmityskustannusten vuoksi. Lämmityskustannuksia voi pienentää esimerkiksi perinteisen puulämmityksen ja maalämmön avulla, joka on normaalia sähköä edullisempaa. Edullisuus on konkreettisesti koettavaa, sillä prosenteissa maalämmön kustannukset ovat noin 60–80 % pienemmät kuin perinteisen sähköenergian käytössä. Maalämpö sekä ilmalämpöpumput ovat viime vuosina olleet Suomessa erittäin suosittuja, sillä niitä voi käyttää sekä lämmitys- että viilennystarkoituksiin. Sähkölämmityksen tavoin maalämpöä pidetään myös erittäin ekologisena lämmitysvaihtoehtona.

Rivitalossa

Rivintalon sähkönkulutusta tarkastellaan sähkön käyttötottumusten, lämmitystavan ja kodin sähkölaitteiston kunnon ja iän mukaisesti. Rivitaloissa sähköä kuluu vuosittain eniten juuri lämmitykseen omakotitalojen tavoin, joten kotitalouksien lämpötilaa kannattaa pienentää vaikkapa vain yhdellä asteella. Ihmeellistä, mutta totta, sillä yhdellä asteella pienentäminen tarkoittaa kokonaisuudessa jopa viiden asteen pudotusta, joka näkyy mukavana pudotuksena tulevissa sähkölaskuissa. Kodin kaikki viihde-elektroniikkalaitteet tai ainakin osa niistä on kätevintä kytkeä aina samaan katkaisimella varustettuun jatkojohtoon. Laitteiden sammutus onnistuu tuolloin vain yhden painalluksen avulla.

Sähkön hinta koostuu perusosasta, sähkönsiirrosta ja sähköverosta. Sähkön hintaan vaikuttaa sähkön tuotantomuoto ja se, mitä yhtiötä käytät sähkön siirtoon.

Sähkön hinta 2022 – säästä rahaa sähkön hinnasta

Sähkö on kaikenikäisille ihmisille perustarve, joten melkein kaikki Suomessa asuvat henkilöt käyttävät päivittäisissä toiminnoissaan sähköä. Suomessa on monia sähköyhtiöitä ja sähkön hinnoissa ilmenee joskus suuriakin vaihteluja, josta huolimatta kotimainen sähkön hinta on kuitenkin suhteellisen edullista.

Moni, varsinkin omakotitalossa asuva sähkönkäyttäjä saattaa toisinaan miettiä, kuinka sähköä voisi säästää sekä laitteiden päivittäisessä käytössä että erityisesti talven kylmimpinä ajanjaksoina. Ensimmäiseksi jokaisen kannattaa kiinnittää huomio omiin kulutustottumuksiin. Sähkön säästämisen voi aloittaa aivan perusasioista, eli valitsemalla sähkölaitteista aina energiatehokkaimmat merkit- ja mallit.

Sopivan energiatehokkuuden löytäminen tuo säästöä sähkölaskuissa, jonka lisäksi esimerkiksi sähkölaitteita tai valoja ei kannata milloinkaan “pitää päällä” silloin, kun ne eivät ole käytössä.

Omakotitaloissa sähkön päivittäistä käyttöä voi kätevästi vähentää hallitsemalla sisälämpötiloja, kiinnittämällä tarkkaa huomiota talon eristykseen, hyödyntämällä tulisijoja sekä säätämällä käyttövesivaraajan lämpötilaa.

Omaa päivittäistä sähkönkulutustaan voi helposti arvioida esimerkiksi uusimpia sähkölaskuja tutkimalla. Kätevin tapa on tarkastaa vuosikulutuksen summa viimeisimmästä sähkölaskusta. Jokainen sähkönkäyttäjä saa sähkölaskureita käyttämällä sekä arvion päivittäisestä kulutuksesta että myös sähkön hinnasta.

Sähkön hintaa arvioivat kulutuslaskurit ovat lukemissaan suuntaa antavia, jotka arvioivat jokaisen sähkönkäyttäjän päivittäistä kulutusta asukasmäärän, kulutustottumusten ja kiinteistön pinta-alan perusteella. Arviosta on siis kysymys, mutta jos omaan sähkönkäyttöön ei liitetä tulevaisuudessa uusia sähköä kuluttavia laitteita tai esimerkiksi sähköautojen lataamista tai ulkorakennuksen lämmitystä, niin arvio pitää yleisesti erittäin hyvin paikkansa.

Kilpailuta sähkölaskusi maksutta. Palvelun tarjoaa: Zmarta

Sähkön keskihinta

Sähkön keskihinta, tarkoittaa alan keskimääräistä hintatasoa. Sähkön keskihinta lasketaan yleensä kuukausittain, sillä yksittäiset minuutit, tunnit tai päivät eivät tule huomattavasti vaikuttamaan vuosittaiseen sähkön hintaan. Spot-hinta, eli sähkön pörssihinta tarkoittaa kysynnän ja tarjonnan lain mukaisesti tapahtuvaa sähkönkulutusta ja siitä muodostuvaa summaa. Useimmille tuttu pörssisähkö laskutetaan spot-hintamallin mukaisesti.

Pörssisähkö on markkinahintaista sähköenergiaa, sillä pörssisähkön hinta on aina saman suuruinen kaikille sähkönkäyttäjille. Hinta tulee aina määräytymään päivittäin seuraavan päivän kaikille tunneille sähkön ostajien- ja sähköntuottajien myyntihintojen mukaisesti. Pörssisähköä voi ostaa sähköpörssistä, joka tarkoittaa sellaista paikkaa, jossa sähkön tuottajana toimiva henkilö saa sähköstä aina parhaimman hinnan. Sähköä ostava jälleenmyyjä tai teollisuuslaitos voi myös vastaavasti hankkia sähköpörssistä pörssisähköä erittäin edulliseen hintaan.

Vertaa sähkön hintaa, eli KWH hinta vuonna 2022

Sähkön hinta laskuri on erittäin käytännöllinen, joka antaa suuntaa antavia arvioita talouden vuosittaisesta sähkönkäytöstä kulutustottumusten, kiinteistön pinta-alan ja sähkön käyttäjien lukumäärän mukaisesti. Yksittäisen sähkölaitteen todellinen energiankulutus, eli kWh selviää kätevästi kertomalla sähköisen laitteen teho kW laitteen käyttöajalla. Otetaan esimerkiksi talouden viikkosiivous: Aikaa siivoukseen kuluu 1,5 tunnin verran ja pölynimurin käytössä oleva teho on 1 kW. Mikä on laskutettava siivouksen hinta?

Aloitetaan laskemalla kyseisen laitteen kulutus. Ensimmäiseksi laitteen ilmaisema teho (W) watteina muutetaan kilowateiksi. 1000 Wattia on 1 kilowatti. Puolen tunnin käyttöaika on täsmälleen 0,5 tuntia, sillä laitteen käyttöaika ilmaistaan aina tunneissa. Energiankulutus saadaan kertomalla sähkölaitteen teho sen käyttöajalla.

 • Normaali kodin elektroniikka ei kuluta paljon sähköä
 • Kannettava tietokone kuluttaa sähköä noin 0,3 kWh tunnissa
 • Jääkaappi kuluttaa noin 0,5 kWh vuorokaudessa
 • Television katselun energiankulutus on noin 0,1 kWh tunnissa
 • Pyykin- tai astianpesukone kuluttaa 1 kWh/koneellista kohti
 • Veden- tai kahvinkeitin kuluttaa jokaisella käyttökerralla 0,1 kWh pannullista juomaa kohden
 • Energiansäästölampun kulutus on 11 W – 0,01 kWh tunnissa

Kotitalouksien kaikkein suurimmat sähkönkuluttajat ovat vesi ja lämmitys. Omakotitaloissa, kerros- ja pientaloissa vesi ja lämmitys ovat usein suurimmat kuluerät kuukautta tai vuotta kohden.
Sähkölämmitys ja kodin ilmastointi kuluttavat 5 kW/päivää kohden. Lämminvesivaraajan kulutus on 3 kWh/päivässä ja kylpyhuoneen lattialämmityksen 2,5 kWh/päivässä. Omaan kulutukseensa voi siis helposti vaikuttaa miettimällä, minkälaista sähkön käyttöä voisi tulevaisuudessa karsia vähemmälle miettimällä, mikä on nykyinen kotitalouden kulutustarve.

Kotitalouksien huomattavimmat sähkönkulutuspiikit tullevat usein ei kodin, vaan sähkösaunan ja auton lämmityskuluista. Sähkösaunan energiankulutukseen vaikuttaa huomattavimmin saunomiseen tarvittava lämpötila, joka voi käytännössä olla jotakin 60–90 asteen väliltä. Erityisesti talvisin autonlämmitys kuuluu suurimpiin sähkösyöppöihin 600 wattinen lohkolämmitin käytettynä 1,5 h viitenä arkipäivänä tuo kustannuksia, jotka tuplaantuvat helposti käytettäessä lämmintä 3 h/ päivässä. Ajoneuvoa ei kannata eikä tarvitse milloinkaan lämmittää yön yli, vaan 1–2 tunnin lämmitys riittää mainiosti.

Sähköenergian hinta – Mistä kaikesta se muodostuu?

Sähkön kwh hinta ilmoitetaan asiakkaille aina kWh -mallin mukaisesti, eli normaaleina kilowattitunteina. Käytännössä yksi kWh maksaa kuluttajalle noin 5–7 senttiä, jolloin hinta riippuu sähköenergian sopimustyypistä ja sähkön alkuperästä. Käytännössä alle 5 sentin kilowattituntihinnat voidaan tarjota kiinteähintaisten sähkösopimuksien avulla.

Sähkön kuluttamisen hinta ilmoitetaan yleisesti kilowattitunteina (kWh). Yksi kWh maksaa tavallisesti 5–7 senttiä. Hinta riippuu sähkön alkuperästä ja sopimustyypistä. Alle 5 sentin kilowattituntihintaa tarjotaan kiinteähintaisilla sähkösopimuksilla. Käytännön esimerkeistä voidaan poimia seuraavat, eli jääkaapin kulutus vuorokaudessa on 0,5 kWh ja astianpesukoneen yhden pesukerran 1 kWh, kun puhelimen tyhjentyneen akun lataus puolestaan kuluttaa noin 0,02 kWh/ kilowattitunteina.

Sähkön kWh -hinta on todella edullinen, esimerkiksi pörssisähkön keskihinta oli vuonna 2020 keskimäärin 3,73 senttiä/kWh.

Jokainen asiakas voi räätälöidä itselleen “oman näköisensä sähkösopimuksen”, johon kuuluu edullisia lisäpalveluja, kuten esimerkiksi uusiutuvan energian avulla tuotettu sähkö ja sähkösopimuksen turvaaminen erilaisilta hintamuutoksilta.

Sähkön siirtohinta

Sähkön siirtomaksu koostuu aina omankotitalouden energiankulutukseen pohjautuvasta kWh-maksusta ja paikallisen sähköyhtiön tarjoamasta perusmaksusta. Sähkönsiirron suorittaa paikallinen energiayhtiö, jonka hinnasto löytyy sähköyhtiön omilta verkkosivuilta

Sähkönsiirron hinta

Paikallinen sähköverkkoyhtiö veloittaa sähkön siirron asiakkaalta oman hinnastonsa mukaisesti. Sähkösiirto ohjataan aina sähkön vakituiseen käyttöpaikkaan, joka useimmiten on sähkönkäyttäjän koti. Sähkösiirtoon ei voi kilpailuttamalla vaikuttaa, joten sähkönsiirron hinta on aina sama riippumatta sähköyhtiöstä, josta sähköenergian ostaa. Myytävän sähkön voi sen sijaan aina kilpailuttaa, joten varsinainen sähköenergia tulee kuluttajan oman valinnan mukaan joko samasta tai eri paikasta kuin sähkönsiirto.

Tiesitkö, että viihdelaitteet, kuten televisio, radio, levysoitin, tietokoneet ja uudenaikaiset kotiteatterijärjestelmät kuluttavat runsaasti sähköä myös silloin, kun ne eivät ole parhaillaan käytössä?

Sähkön hinnan muodostuminen

Nykyaikaiset tuntimittausominaisuudella varustetut etäluettavat sähkömittarit ovat toimivia ja luotettavia käytössä.

Nykyään 2020-luvulla etäluettavia sähkömittareita on Suomessa alueesta riippuen noin 80–90%. Kuka muistaa 2000-luvun alun ja kunnianhimoiset hankkeet uutta teknologiaa kohti? Ajan, jolloin esimerkiksi etäluettavia sähkömittareita oli suomalaisissa kotitalouksissa ja yrityksissä vain noin 10 %. Nykyään etäluettavien sähkömittareiden avulla voidaan mitata ja tallentaa kotien sähköohjausta tunnin välein, jonka lisäksi pystytään hankkimaan myös tuntihinnoiteltua sähköenergiaa. Etäluettavien sähkömittareiden avulla saadaan myös ajantasainen ja tarkka tieto paikallisesta sähköverkosta, jolloin muun muassa paikalliset sähkökatkot pystytään nopeasti paikantamaan.

Pyykinpesussa energiankulutus johtuu aina pesulämpötilasta. Uusissa pyykinpesukoneissa pyykit saa puhtaaksi jo 20–30 asteessa nestemäistä pyykinpesuainetta käytettäessä. Viihdelatteiden sähkönkulutus on huippuluokkaa. Tiesitkö, että viihdelaitteet, kuten televisio, radio, levysoitin, tietokoneet ja uudenaikaiset kotiteatterijärjestelmät kuluttavat runsaasti sähköä myös silloin, kun ne eivät ole parhaillaan käytössä? Jos sähkölaitteissa ei ole omaa virtakytkintä, ne kannattaa kytkeä kytkimellä varustettuun jatkorasiaan, josta sähkö on hyvä katkaista.

Sähkön hintakehitys vaihtelee tuotantotavasta ja käytöstä riippuen

Sähkön hintojen kohoamisen huomattavia syitä ovat kesän lämpimämmät päivät sekä tuulivoimatuotannossa tapahtuvat erilaiset ongelmat tai muutokset. Tuuliset päivät ovat sähkönkäyttäjän kannalta mukavia, sillä sähköpörssin hinnat ovat silloin maltilliset. Pohjoismaisen sähköenergian keskihintoja, eli spot-hintoja pääsee tarkastelemaan joko Fingrid-yhtiön Tuntihinta-sovelluksen tai Nord Pool -nettisivujen avulla. Sähkön hintakehitykseen vaikuttavat aina myös sähkön kulutus, hiilen markkinahinta, Pohjoismaisen vesivoiman ja päästöoikeuksien hinnat.

Sähkön hinta nyt

Sähkön hinnan muodostuminen riippuu monista tekijöistä. Edullinen pörssisähkö saa hintansa Pohjoismaiden ja kaikkein Baltian maiden omassa Nord Pool -sähköpörssissä. Sähkön keskihintaan, eli spot-hintaan lasketaan aina päälle suomalainen arvonlisävero, joka on 24%. Kaupankäynnissä määräytyy päivän jokaista tuntia kohden oma sähköenergian hinta. Hinta muodostuu Pohjoismaissa neljän sähkön markkina-alueen Suomen, Tanskan, Ruotsin ja Norjan kesken tapahtuvaan sekä uusiutuvien että uusitumattomien energianlähteiden tuotantoon. Pörssisähkön hinnat julkaistaan päivittäin aina täsmälleen samaan aikaan, eli noin 13:30 Suomen aikaa, jonka jälkeen hinnat päivittyvät Nord Pool -sähköpörssin kotisivuille.

Sähkön hinta Nordpoolissa

Jokainen sähkönkäyttäjä voi hyötyä omalta osaltaan myös sähkön hinnan vaihteluista sähköpörssissä. Sähköenergian suuriman käytön ajoittaminen yön edullisimmille tunneille voi pienentää sähkölaskua huomattavasti. Normaalihintainen sähkösopimus on puolestaan paras silloin, kun sähköä haluaa käyttää normaalisti silloin, kun sähkön käytölle on tarvetta. Sähkö on edullisinta silloin, kun kysyntää on normaalia vähemmän. Käytännössä sähköenergian käyttö on edullisinta öisin ja viikonloppuisin.

Spot-sähkön hinta

Spot-sähkö tuotetaan Pohjoismaisten sähkömarkkinoiden toimesta kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Spot-sähkön hinta määräytyy aina tunnin välein saman päivän aikana. Pörssisähkömarkkinoilla toimivat henkilöt ja yritykset lähettävät tarjouksensa päivittäin Nord Pool -yhtiöön, jossa he kertovat ehtonsa, eli kuinka ison määrän he voivat ostaa tai myydä sähköenergiaa kunkin tunnin aikana. Tarjousten perusteella Nord Pool -sähköpörssi asettaa hinnat jokaiselle tunnille.

Yöllä sähkö voi olla todella edullista, jopa lähellä nolla euroa, sillä aamuyön tunteina ei Suomessa ole sähkönkulutusta juuri ollenkaan. Päivisin taas ilmenee joitakin kulutuspiikkejä, jolloin sähkön spot-tuntihinta voi olla jopa keskimääräistä hieman korkeampi. Vuositasolla yksittäiset minuutit, päivät tai tunnit eivät vaikuta sähkön keskihintaan. Tuntihinta voi olla siis vuodenkaudenajoista ja kulutuksen isosta tai hyvin pienestä kulutuksesta johtuen joko matala tai korkea. Tuntikohtainen pörssihinta voi olla vaikkapa + 0,24 snt/kWh + 1,90 €/kuukaudessa.

Sähköenergian hinta eri sähköyhtiöissä

Loiste sähkön hinta

Loiste on vireä sähköyhtiö, joka tuottaa sähköä uudistuvista raaka-aineista alkuperäistakuun avulla. Tarjolla on seuraavat sähkösopimustyypit, eli Loiste Spot, ETUpuhdas pörssi, Loiste Takuu, Loiste Puhdas, Loiste Tuuli, Olympiasähkö ja ETUpuhdas -sähkö. Perusmaksut vaihtelevat hinnoista 1,97 €/kk aina 2,99 €/kk ja perusmaksu 3,99 €/kk. Tutustu kyseisiin sähkösopimustyyppeihin loiste.fi -sivustolla.

Oomi Energia

 • Määräaikainen
 • Energia 5,29 snt/kWh
 • Perusmaksu on 3,80 €/kk
 • Huoletonta sähkönkäyttöä kuluttajalle
 • Toistaiseksi voimassa oleva sopimus muuttuu tarjousjakson jälkeen määräaikaiseksi sopimukseksi
 • Saatavilla ovat myös Oomi Aktiivinen -sähkösopimus sekä Oomi paketit S, M ja L.

Helen sähkö

Helen.fi tarjoaa edullista sähköä perustuen sähkön todelliseen käyttöön perusmaksun mukaan. Helen sähköyhtiö tarjoaa turvallista, edullista ja kiinteähintaista sähköä, kuten tuulisähköä ja uudistuva ympäristösähköä auringon, tuulivoiman ja veden avulla. Saatavilla on myös kausi- ja aikasähköä sähkölämmitykseen ja suosittua Pörssisähköä markkinahintaan. Helen.fi -sähköyhtiössä asiakas voi hankkia itselleen Ympäristöpennin, jonka avulla hän saa 1000 kWh tuulivoiman avulla tuotettavaa sähköä.

Vantaan Energia sähköenergian hinnan muodostuminen

 • Arkisähkö Kesto: Arkisähkö Kesto sähkön päivitetyt hinnat löytyvät aina Vantaan Energian verkkosivuilta välityspalkkioineen ja arvonlisäveroineen, joten ei muuta kuin tutustumaan.
 • Ilmastosähkö: Ilmastosähkön raaka-aineina ovat aurinko ja tuuli. Sähköä toimitetaan kaikkialle Suomeen.
 • Roskasähkö Kesto: Roskasähkö Keston raaka-aine on edullinen ja ympäristöystävällinen sekajäte, jota toimitetaan kaikkialle Suomeen.
 • Säästösähkö Kesto: Säästösähkö Keston raaka-aineena on huoleton sekasähkö, jota toimitetaan kaikkialle Suomeen.

Fortum sähkön hinta

 • Fortum sähköä toimitetaan kerrostaloihin vakiohinnalla.
 • Fortum toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus myös uusiutuvana tai aurinkosähkönä.
 • Fortum sähkö opiskelijalle: Fortum tarjoaa sähköä opiskelijan käyttöön edullisesti. Opiskelijasähkön voi tilata uusiutuvana tai aurinkosähkönä, joissa on suosittu 3 kuukauden hinnoittelu. Tutustu Fortum sähkösopimuksiin Fortumin omilla verkkosivuilla osoitteessa fortum.fi

Sähkölämmityksen hinta

Sähkölämmitys tarkoittaa lämmitysmuotoa, jossa energialähteenä tullaan käyttämään puhdasta sähköenergiaa.

Suora sähkölämmitys käyttää lämmityskomponentteinaan vastuksia, kuten tasot, kaapelit ja patterit. Kattolämmityskelmuja ja säteilijöitä käytetään myös yhä runsaammissa määrin. Säteilijöihin kuuluivat muun muassa suositut infrapunalämmittimet. Lämpötilojen ohjaus ja mittaus tapahtuvat aina anturin ja termostaatin avulla sekä erillisiä tariffeja, kellokytkimiä, automatiikkaa ja tietotekniikkaa hyödyntäen.

Varaava sähkölämmitysjärjestelmä käyttää lämpövaraajaa sähkövastuksilla yösähkönä. Vesikiertoinen sähkölämmitys siirtää lämpöä suoraan varaajasta lämmityskohteeseen lämpöpatterien, vesiputkiston ja kiertovesipumpun avulla. Sähkölämmitys ei vaadi koskaan hintavia investointia ja tarjoaa erittäin kiitettävän hyötysuhteen.

Yhteenveto – miten valitaan paras sähkön hinta?

Tiesitkö, että jokaisen kannattaa kilpailuttaa oma sähköenergian käyttönsä. Sähkön kilpailuttaminen netissä on erittäin kätevää kilpailutussivuston avulla. Edullisen sähkösopimuksen voi laatia aivan hetkessä, jonka lisäksi palvelu on helppokäyttöinen, maksuton ja nopea. Sähkönkäytön voivat kilpailuttaa sekä yksityishenkilöt että yritykset.

Oletko koskaan kuullut pörssisähköstä, joka tarkoittaa markkinahintaista edullista sähköä ilman perusmaksua? Markkinahintainen sähkö sopii jokaiseen sellaiseen talouteen, jossa sähkön normaali on kulutus on pientä tai keskitasoa.

Mistä sähköenergian hinta koostuu? Sähköenergian hinta koostuu kolmesta eri asiasta, eli sähköenergiasta, sähköverosta ja sähkönsiirrosta. Kuluttaja ei voi kilpailuttaa sähköveron ja sähkönsiirron osaa, mutta sähköenergia kannattaa aina ehdottomasti kilpailuttaa. Verot ja sähkönsiirrosta tulevat maksut suoritetaan aina paikalliselle energiayhtiölle, mutta käyttösähkö kannattaa aina ottaa sieltä missä sen käyttö on kuluttajalle edullisinta.

Kuluttaja voi myös tulevaa vuosikulutusta arvioidessaan käyttää käteviä sähköenergian hintalaskureita verkossa. Arvio sähkön tulevasta hinnasta annetaan kulutustottumusten, kiinteistön pinta-alan ja asukkaiden lukumäärän perusteella. Sähkösauna ja auton lämmitys sekä erilaisten viihdelaitteiden käyttäminen ovat todellisia sähkönsyöppöjä. Ajoneuvoa ei esimerkiksi tarvitse lämmittää pakkastalvina yön yli, vaan 1–3 tunnin lämmitys riittää mainiosti. Viihdelaitteet kannattaa aina irrottaa pistorasiasta silloin, kun ne eivät ole aktiivisessa käytössä.

 • Mitä tarkoittaa c/kWh -merkintä sähkön hintaa koskien?

Kyseinen hinta perustuu sähkönkäyttäjän omaan sähkönkulutukseen, eli c/kWh = senttiä per käytetty kilowattitunti.

 • Kuinka nopeasti sähköt kytkeytyvät, jos teen tänään sähkösopimuksen?

Sähkösopimus on voimassa nopeimmin silloin, kun sähkönkäyttäjällä ei ole entistä sähkösopimusta. Jos kodissa on jo voimassa oleva sähkösopimus, joka vaihdetaan nyt uuteen, sopimuksen alkamisaika saattaa kestää muutamia päiviä. Uusi sähkösopimus kannattaa tehdä verkossa, jolloin uusi sähköyhtiö voi lopettaa kätevästi entisen sähkösopimuksesi paikallisen tai jonkin muun sähköyhtiön kanssa.

 • Mikä on edullisin sähkö minulle?

Kuluttaja saa sähköverkkoyhtiöstä tiedon, minkälainen mittaustapa hänen kotitaloudessaan on. Sähkösopimus kannattaa valita omien kulutustottumusten ja tarpeiden mukaisesti. Uusi sähköyhtiö saa myös kotitauksien kulutustiedot noin tunnin tarkkuudella, joiden mukaan on helppo laatia oma sähkösopimus.

 • Miten voin seurata omaa päivittäistä sähkönkulutustani?

Sähkönkäyttötiedot saa sähköyhtiöltä ja kulutustiedot viimeisestä sähkölaskusta. Kotiin voi hankkia myös etäluettavan sähkömittarin. Sähkön käyttöä voi minimoida esimerkiksi säästämällä sähkösaunan ja auton lämmityksessä, jotka ovat huomattavia sähkösyöppöjä.

 • Voinko säästää lämmityskustannuksissa polttamalla puuta omakotitalossa talvisin?

Lämmitystehoon tulevat vaikuttamaan puun kuivuus, puulaji ja tulisijan oma hyötysuhde. Koivulla on paras lämpöarvo ja tärkeä on myös se, miten tehokkaasti lämmin ilma jakaantuu kiinteistöön.

Scroll to Top