Pörssisähkön kilpailuttaminen

Pörssisähköllä tarkoitetaan suoraan sähköpörssistä tulevaa sähköä. Sen ideana on, että sähkön hinta olisi aina mahdollisimman lähellä sähkön todellista markkinahintaa. Tämän hinnan lisäksi sähköyhtiöt lisäävät hintaan oman välityspalkkionsa, mutta suurin osa myytävän sähkön hinnasta riippuu pörssin hinnasta, joka vaihtelee vuodenajan, kulutuksen ja kellonajan mukaan.

Katso pörssisähkötarjoukset 2023

Kilpailuta sähkösopimus maksutta.
Kilpailutuksen tarjoaa VertaaEnsin.fi

Katso vuoden 2023 pörssisähkötarjoukset!

Pörssisähkön perusteet

Sähkömarkkinat ovat Suomessa melko kovassa kilpailupaineessa, sillä yhtiöitä on paljon ja uusia tulee aina tasaiseen tahtiin. Suomessa on mahdollista kilpailuttaa sähköä myyvä yhtiö, jonka vastuulla on varmistaa se, että kotiisi tulee sähköt. Tätä sähköä ei ole pakko ostaa paikalliselta yhtiöltä tai siltä, joka kuuluu siirtoyhtiösi kanssa samaan konserniin. Sähkön siirtohinnat eivät myöskään saa nousta, mikäli vaihdat pois paikalliselta sähköyhtiöltä.

Sähkösopimuksia on moneen lähtöön, mutta yksi kysytyimmistä on pörssisähkö. Pörssisähköä pidetään tarkan markan kuluttajan sähkösopimuksena, ja siinä pääsee itse varmistamaan, että sähköstä maksaa mahdollisimman markkinavetoista hintaa. Pörssisähkö on suosittua myös siksi, että sen saa joustavalla sopimuksella ja läpinäkyvällä hinnoittelulla. Lisäksi pörssisähkö on monen eri maan yhteinen projekti, joten esimerkiksi Suomen pakkaspäivät eivät pääse yksinään puikkoihin määrittelemään sähkön hintaa.

Pörssisähkö on edullista sähköä. Pörssisähkö hinta voi kuitenkin muuttua huomattavan nopeasti, joten hinnan kanssa tulee olla tarkkana.

Pörssisähkö on myös hyvin yleinen sopimus Suomessa, ja sähkön hinta muodostuu samalla periaatteella riippumatta itse sähköyhtiöstä. Näin ollen pörssisähkön hinnan vertailu on erittäin helppoa ja läpinäkyvää, kunhan vain tietää etukäteen, mitä kannattaa seurata ja mistä tietoa löytyy. Vaikka joillekin pörssisähkö on melko lailla kirosana, on se kuitenkin vähintään tuplasti isommalle porukalle paras tapa säästää sähkölaskusta pienellä vaivalla ilman, että täytyy vetäistä piuhoja irti seinästä.

Pörssisähkö ei myöskään ole mikään vanhanaikainen vaihtoehto, vaan sitä on onnistuttu hallitsemaan uuden teknologian avulla entistä nykyaikaisemmalla tavalla.

Pörssisähkölle ei ole asetettu mitään ennakkoehtoja, vaan sellaista voi hankkia kuka tahansa. Eniten sitä käyttävät kuitenkin omakotitalossa asuvat sähkölämmittäjät – eivätkä ihan syyttä. Tähän artikkeliin on koottu kaikki oleellinen koskien pörssisähköä, sen hinnan muodostumista ja sitä kannattaako se enää nykypäivänä. Jatka ihmeessä lukemista! Vastaamme myös usein kysyttyihin kysymyksiin, jotka koskevat pörssisähköä.

Mitä pörssisähkö on?

Pörssisähkön ideana on, että kuluttaja tietää, milloin halvasta sähkön hinnasta kannattaa ottaa ilo irti ja ajoittaa esimerkiksi asunnon lämmitys halvoille tunneille. Jokaiselle vuorokauden tunnille on oma kWh-hintansa, eli pörssisähkön spot hinta, ja nyrkkisääntönä on, että sähkö on halvempaa yöllä ja kesällä. Hinta taas nousee talvella ja päivällä. Hinnat perustuvat puhtaasti sähkömarkkinoiden kysynnälle ja tarjonnalle. Hinnat ilmoitetaan siten, että seuraavan vuorokauden hinnat tulevat julki edeltävänä päivänä klo 14–16 välillä. Hintoja voi seurata Energiaviraston sivuilta. Lisäksi saatavilla on viraston oma sovellus “Tuntihinta”, josta näkee, mikä on pörssisähkön hinta tänään.

Suomen kohdalla pörssisähköstä jakelusta ja loppupeleissä hinnasta vastaa Nord Pool, joka on Pohjois-Euroopan yhteinen sähköpörssi. Nord Pooliin kuuluvat Suomen lisäksi muut Pohjoismaat, paitsi Islanti, Baltianmaat, Saksa, Itävalta, Ranska, Iso-Britannia ja Benelux-maat. Tavoitteena on, että sähköpörssi laajenisi myös Irlantiin ja Puolaan. Nord Pool vahvistaa sähkön pörssihinnat aina vuorokautta ennen ja perustuvat aikaisempien päivien perusteella tehtyihin ennusteisiin. Näin ollen esimerkiksi pakkasen pudotessa jyrkästi kannattaa olettaa pörssisähkön hinnan nousua päivän viiveellä.

Pörssisähkö: Plussat ja miinukset

Kun harkinnassa on pörssisähkö, kannattaa miettiä sen plussia ja miinuksia. Niin kuin missä tahansa muussakin sähkösopimuksessa, myös pörssisähkön kohdalla on molempia ja sinun kannattaa arvioida tarkkaan, ovatko ne sen arvoisia, että sinun kannattaa tehdä itsellesi kyseinen sähkösopimus.

Pörssisähkön ehdoton plussa on sen markkinavetoisuus: jokaiselle tunnille on oma hintansa, minkä johdosta kuluttaja voi valita itse halvimmat ja painottaa kulutusta sinne. Näin pääsee omilla valinnoillaan vaikuttamaan melko konkreettisestikin siihen, paljonko oma sähkölasku on. Pörssisähkö sopii erityisen hyvin sähkölämmittäjälle, jonka kannattaa laittaa lämmitys päälle vasta yöllä, kun sähkön hinta on halvimmillaan. Mikäli kodin sähkön kulutus on suurta, tällaisella kikkailuilla voi säästää useampia satasia vuodessa verrattuna johonkin määräaikaiseen sopimukseen, jossa sähkön hinta on sama koko ajan.

Monet pörssisähkösopimukset ovat voimassa toistaiseksi, eli sinun ei tarvitse sitoutua mihinkään ja pääset sopimuksesta eroon heti, jos huomaat ettei se sovikaan sinulle.

Huonona puolena on hinnan heilahtelu jo yhden vuorokauden sisällä. Esimerkiksi Fortum pörssisähkö hinta riippuu ennen kaikkea Nord Poolin hinnoista eikä Fortumista. Tämän vuoksi sähkön pörssihintaa melkeinpä pitää seurata itse, jotta pystyy suunnittelemaan omaa kulutustaan jonkin verran.

Vaikka hinnan heilahtelut saattavatkin olla isoja, ne tasaantuvat pitkällä tähtäimellä. Mietittäessä esimerkiksi sitä, kannattaako pörssisähkö 2020, oli sähkön keskihinta koko vuoden 3,47 snt/kWh, eli noin sentin halvempi kuin määräaikaisissa sopimuksissa keskimäärin. Esimerkiksi kahden hengen kaukolämmössä oleva kerrostaloasunto ei näillä hinnoilla juurikaan siis kerrytä säästöjä.

Pörssisähkön hinta nyt

Kuten jo aikaisemmin sanottu, pörssisähkön hinta vaihtelee joka tunnilta. Näin kesää kohti mentäessä hinta on tulossa alaspäin, sillä sähköä ei enää kulu niin paljoa lämmitykseen.

Kesäkuun 1. päivänä pörssisähkön hinta oli aamupäivästä yli 10 snt/kWh, mutta laski klo 16:00 lähtien hieman reiluun 6 snt/kWh. Viimeisen viikon keskiarvo on ollut 6 snt/kWh. Nämä hinnat sisältävät alvin, joka tulee aina olla mukana, kun sähköä myydään kuluttajalle eikä yritykselle.

Näihin hintoihin lisätään myös sähköyhtiöiden omat välityspalkkiot eli komissiot tai marginaalit: esimerkiksi Oomi, Helen ja Vattenfall pörssisähkö ovat määritelleet omat välityspalkkionsa seuraavasti

  • Oomi: 0,22 snt/kWh + 2,90 €/kk perusmaksu
  • Helen: 0,24 snt/kWh + 3,93 €/kk perusmaksu
  • Vattenfall: 0,29 snt/kWh + 2,95 €/kk perusmaksu

Monet sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden seurata pörssisähkön hintaa reaaliajassa ja vieläpä siten, että siihen on lisätty kyseisen sähköyhtiön oma välityspalkkio, jolloin näet, mikä on todellinen hinta. Mikäli haluat seurata hintaa niin sanotusti puolueettomasta lähteestä, kannattaa ladata Tuntihinta-sovellus puhelimeen tai sitten käydä tarkistamassa hinta Energiaviraston tai Nord Poolin sivuilta.

Koronavuosi oli myös melkoinen tekijä ajatellen pörssisähkön hintaa: vuoden keskihinta oli ollut tasaisen nousujohteista, kuten sähkömarkkinoilla noin yleensäkin, mutta koska korona sulki lähes kaiken vuonna 2020, pörssisähkön keskihinta tippui 3,47 snt/kWh, kun se vuotta aikaisemmin oli 5,46 snt/kWh. Tässä näkee erinomaisesti sen, miten sähkön kysyntä on vaikuttanut hintaan. Todellinen pudotus oli kevään sulku huhtikuussa, jolloin pörssisähkön kuukausittainen keskihinta oli 2,46 snt/kWh.

Halvin pörssisähkö

Kun olet päättänyt hankkia itsellesi pörssisähkösopimuksen, seuraava kysymys on luonnollisesti se, että miltä yhtiöltä se kannattaa hankkia. Ensin hieman iloisia uutisia: lähes kaikki Suomessa toimivat sähköyhtiöt tarjoavat pörssisähköä ja tuntihinta on totta kai kaikkialla sama; vain välityspalkkio ja sopimuksen perusmaksu vaihtelevat. Näin ollen kannattaa siis uhrata ihan parikin tuntia siihen, että käy kaikki mahdolliset yhtiöt läpi ja jättää vaikkapa yhteydenottopyynnön kiinnostavimmille.

Kun vertailet eri pörssisähkösopimuksia, kannattaa pitää mielessä, että sopimuksen perusmaksu on paljon sähköä kuluttavassa kohteessa, vaikkapa sähkölämmitteisessä omakotitalossa, niin suuri, että perusmaksua ei edes kannata huomioida vertailussa. Onkin siis fiksumpaa vertailla välityspalkkioita – monesti jo pelkkä välityspalkkioiden osuus vuorokaudessa isompi kuin koko kuukauden perusmaksu.

Suomen halvinta pörssisähköä tulee tällä hetkellä Nordic Green Energy -nimiseltä yhtiöltä. Sen välityspalkkio on vaivaiset 0,16 snt/kWh ja kuukausittainen perusmaksu 3,8 €/kk. Kaikki yhtiön kautta tuleva sähkö on täysin fossiilitonta ja päästötöntä eli puhtaan sähkön ei todellakaan tarvitse olla kallista.

Mikäli hinnan pomppaaminen pilviin esimerkiksi talven paukkupakkasilla huolettaa, kannattaa katsoa kuuluuko sopimukseen minkäänlaista hintakattoa tai -turvaa, ja paljonko se maksaa kuukaudessa. Onko sitä mahdollista ostaa vain talven ajaksi? Tällaisissa asioissa kannattaa rohkeasti olla yhteydessä suoraan sähköyhtiöön ja kysyä suoraan.

Kannattaako pörssisähkö 2023?

Ukrainan sodan aiheuttaman energiakriisin jälkimainingeissa Suomen sähkön hinnat pysyttelevät korkeana. Tähän vaikuttaa paljon myös vihreä siirtymä, ja kyseisten seikkojen yhdistelmä on myrkkyä väliaikaisesti sähkön hinnalle. Luultavasti vuonna 2023 pörssisähkösopimukset ovat ainoita, joita markkinoilta voi oikeasti saada. Kiinteiden sähkösopimusten hinnat taas huitelevat useissa sadoissa euroissa per kuukausi. Paras tapa säästää sähkön hinnassa on vähentää kulutusta ja siirtyä pörssisähköön.

Pörssisähkö on edelleen kannattava valinta, sillä sen toimintamalli ei ole muuttunut: pörssisähkösopimuksella saat edelleen sähköä niin markkinaehtoisesti kuin vain suinkin mahdollista. Sähkökilpailutus auttaa myös edullisen pörssisähkön löytämisessä.

Koteihin tulee yhä enemmän erilaista älytekniikkaa, joka kattaa nykyään myös asumisen. Varsinkin uudet talot rakennetaan valmiiksi jo niin sanotuiksi älykodeiksi, joissa muun muassa sähkön kulutusta voi säädellä puhelimella. Omalle kulutukselleen voi asettaa esimerkiksi päivittäisiä kiintiöitä tai sitten pyytää hälytystä, kun tietty kulutus ylittyy. Hälytys voi myös tulla silloin, kun pörssihinta pomppaa jotenkin yllättävästi. Myös monet nykyajan älylaitteet voi säätää sellaisiksi, että ne lakkaavat lataamasta heti, kun akku on täynnä.

Kun sähkön alkuperä on alkanut kiinnostaa yhä useammin ja ihmiset haluavat varmistaa, että heidän kuluttamallaan sähköllä on mahdollisimman pieni vaikutus ympäristöön, kannattaa pörssisähkö pitää mielessä; monesti se on tuotettu mahdollisimman halvalla, mikä Suomen kohdalla tarkoittaa vesivoimaa. Sähköyhtiöt erittelevät melko hyvin sähkönsä alkuperän ja mikäli pörssisähkö olisikin sekasähköä, löytyy yhtiöltä yleensä esimerkiksi täysin tuulivoimalla tuotettu vaihtoehto, jonka välityspalkkio on hieman suurempi.

Yhteenveto: Pörssisähkö

Pörssisähkö on siis melkoisen houkutteleva vaihtoehto – ostaessasi pörssisähköä, maksat melko puhtaasti sähkön markkinahintaa, joka määräytyy sähkön kysynnän ja tarjonnan perusteella. Tähän koko Pohjois-Euroopan yhteiseen sähkön hintaan lisätään oman sähköyhtiösi välityspalkkio, jota kannattaa vertailla siinä vaiheessa, kun etsit itsellesi sopivaa pörssisähkösopimusta. Pörssisähkö on joustava sopimus, joka on yleensä toistaiseksi voimassa ilman mitään määräaikaa.

Parhaiten pörssisähkö soveltuu sellaiselle kuluttajalle, joka pystyy seuraamaan omaa sähkön kulutustaan ja hyödyntämään esimerkiksi lämmityksessä ne vuorokauden halvimmat tunnit, jotka osuvat usein aamuyöhön. Myös monilla kodin älyvarusteilla pystyy kontrolloimaan ja seuraamaan, mihin sähköä kuluu ja sitä kautta vaikuttamaan omaan sähkölaskuunsa. Ja mikäli hintapiikit huolettavat, tarjoavat monet sähköyhtiöt niitä vastaan yleensä jonkinlaista hintaturvaa.

Halvinta pörssisähköä etsiessäsi kannattaa vertailla ennen kaikkea välityspalkkioita, sillä paljon sähköä kuluttavassa kohteessa minkä tahansa sähkösopimuksen perusmaksulla ei juurikaan ole merkitystä siihen, minkä suuruinen sähkölasku postilaatikkoon kilahtaa.

Voidaan siis sanoa, että pörssisähkön tarve ja kysyntä eivät ole kadonneet Suomesta mihinkään: täällä on edelleen paljon sellaisia ihmisiä, jotka haluavat vaikuttaa omalla kulutuksellaan sähkölaskuunsa mahdollisimman tehokkaasti.

Pörssisähkön UKK

K: Miten sähkösopimus kilpailutetaan?
V: Voit olla yhteydessä haluamiisi sähköyhtiöihin, ja jättää niille yhteydenottopyynnön netissä. Voit myös kokeilla esimerkiksi Energiaviraston sivuja, joista löytyy sähkösopimuksen kilpailutukseen tehty työkalu. Ennakkotiedoiksi tarvitset oman postinumerosi ja arvion vuosikulutuksestasi.

K: Mikä on pörssisähkön mittaustapa?
V: Pörssisähkön mittaukseen tarvitaan yleismittaus. Vanha yö-päivä-mittaus alkaakin olemaan jo poistumaan päin.

K: Kuinka pitkä sopimus pörssisähköstä tehdään?
V: Suurin osa Suomen pörssisähkösopimuksista on toistaiseksi voimassa olevia. Mikäli sopimuksessa on jokin määräaika, se tulee mainita selkeästi.

K: Voiko sähkön pörssihintaa seurata jotenkin?
V: Hintaa voi seurata Nord Poolin sivuilta, mutta suomalaiselle kuluttajalle parempi vaihtoehto on Tuntihinta-sovellus.

K: Mistä tietää, onko pörssisähkö halpaa?
V: Edes sähköyhtiöt eivät tiedä sähkön pörssihintaa etukäteen. Sen sijaan kuluttaja voi vertailla yhtiöiden laskuttamaa välityspalkkiota.

Scroll to Top