Sähkön hintavertailu: Vertaa päivitetyt tarjoukset eri sähköyhtiöiltä

Sähkön hintavertailun avulla löytyy helposti hakuehtojen mukaista sähköä.  Sähkövertailussa näkyvät tiedot ovat sähköyhtiöiden ilmoittamia sähkön vähittäishintoja. Sähkön vähittäismyyjät tarjoavat sähköä sekä kuluttajille että myös muille sähkönkäyttäjille, kuten pienille ja keskisuurille yrityksille. Yleinen käytäntö on, että sähköä tarjotaan kaikille niille yrityksille, joiden sähköenergian käyttöpaikka on varustettu enintään 3 x 63 ampeerin pääsulakkeen avulla tai joiden sähköenergian käyttöpaikassa ostetaan sähköä vuosittain enintään noin 100 000 kilowattituntia.

Vertaa sähkösopimukset kaikkialle Suomeen

Sähkön hintavertailu on helppo tehdä suoraan netissä. Sähkösopimuksen vertailun avulla löytyy helposti hakuehtojen mukaista sähköä. Kaupallisissa sähkövertailupalveluissa näkyvät tiedot ovat sähköyhtiöiden ilmoittamia sähkön vähittäishintoja. Sähkön vähittäismyyjät tarjoavat sähköä sekä kuluttajille että myös muille sähkönkäyttäjille, kuten pienille ja keskisuurille yrityksille.

Sähkösopimus vertailu auttaa sinua päätöksenteossa silloin, kun energiantarpeesi vaatii pienempää hintaa ja kevyempää ympäristökuormitusta. Lue lisää!

Tee sähkösopimus vertailu – Sähkön hintavertailu auttaa parhaan sähkösopimuksen löytämisessä!

Hintavertailua tehdessäsi ota myös huomioon käyttämäsi sähkön raaka-aineet, eli sähkön alkuperä. Tuleva käytettävä sähköenergia voi olla muun muassa biopolttoaineista tuotettua biosähköä, fossiilitonta tai päästövapaalla sähköllä tuotettua sähköä, uusiutuvista energialähteistä valmistettua sähköä, kuten tuulen-, auringon- ja vesivoiman avulla saatua sähköä tai niin sanottua sekasähköä. Sähkö voi olla myös Ekoenergiaa, eli sähköenergiaa luontoystävällisellä EKOenergia ympäristömerkillä. Ekoenergia on vihreää sähköä, joka edistää puhtaan sähköenergian tuottamista.

  • Sähkösopimus voi olla määräaikainen sähkösopimus, jossa kuluttaja sitoutuu jonkin tietyn sähköyhtiön asiakkaaksi koko sähkösopimuksen voimassaolon ajaksi. Määräaikaisesta sähköenergiasta maksetaan joko kiinteä kilowattihinta tai kiinteä kuukausihinta.
  • Sähkösopimus voi olla myös toistaiseksi voimassa oleva sopimus, jossa sähköenergian tullaan tarkistamaan aina säännöllisin väliajoin. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen voi irtisanoa milloin vain 14 vuorokauden irtisanomisajalla.
  • Ekosähkösopimus sidotaan aina ympäristösertifioituun sähköenergian tuotantotapaan ja pörssisähkö puolestaan edustaa tuntihinnoiteltua sähkösopimustyyppiä. Pörssisähköä ostaessaan asiakkaat maksavat sähköenergian käytöstä aina tunnin välein vaihtuvan pörssissä lasketun hinnan mukaisesti.

Kuluttajalla on nykyään myös mahdollisuus laskea tarvitsemansa sähköenergian kulutus jopa vuodeksi eteenpäin verkossa kätevän laskurin avulla, joten nykyaikainen hintatietoinen kuluttaja voi tehdä entistä parempia sähkösopimuksia ja käyttää säästyneen rahan vaikkapa lomailuun! Nykyaikaiset sähköyhtiöt haluavat palvella sekä kotitalouksia että yrityksiä mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, tavoitteena tyytyväinen henkilö- ja yritysasiakas. Hyvä kello kauas kuuluu, kuten vanha ja viisas sananlasku sanoo. Ei siis muuta kuin tutustumaan sähkönhintavertailuun verkossa!

Mitä sähkön hintavertailussa kannattaa ottaa huomioon?

Sähkön hinta koostuu aina sähköenergiasta, sähköverosta ja sähkönsiirrosta. Sähköä siirtävä energiayhtiö veloittaa laskun avulla säännöllisesti sekä sähkönsiirron että sähköveron. Käytettävä sähköenergia voi tulla joko paikalliselta sähkölaitokselta tai muualta kuluttajan valitsemalta energiayhtiöltä. Nykyään monet kuluttajat vertailevat ahkerasti sähköyhtiöitä ja kilpailuttavat sähköenergian hinnan kätevästi internetissä.

Sähkönsiirron hinta määräytyy sen mukaisesti, minkä verkkoyhtiön alueella sähköä ostava talous sijaitsee. Sähkövertailu kannattaa suorittaa, jotta kuluttaja voi saada päivittäin rahoilleen parasta mahdollista vastinetta.

Useimmat kotitaloudet tekevät hintavertailua netissä säännöllisesti ainakin kerran tai kaksi vuodessa. Hintavertailu kannattaa tehdä aina myös silloin, kun määräaikainen sähkösopimus on lähiaikoina päättymässä tai silloin, kun sähköyhtiösi kertoo lähitulevaisuudessa toteutettavasta sähkösopimuksen ehtojen tai hintojen muuttumisesta.

Muuttaessasi sähkön hintavertailu on todella hyödyllinen, sillä sähkösopimus muuttuu tai katkeaa yleisesti muuttotilanteen aikana. Normaalisti myös määräaikaiset sähkösopimukset tullaan aina irtisanomaan asiakkaan muuttaessa uuteen osoitteeseen samalla tai eri paikkakunnalla. Sähkövertailu voi auttaa saamaan parhaan hinnan uuteen tulevaan sähkösopimukseen.

Analysoi, minkälainen sähköenergian käyttäjä olet. Haluatko mieluimmin maksaa sähköenergiasta todellisen kulutuksen mukaisesti vai kiinteän hinnan kulutuksesta riippumatta. Sitoudutko sähköyhtiöön määräajaksi määräaikaisen sopimuksen avulla vai olisiko toistaiseksi voimassaoleva sähkösopimus paras vaihtoehto, jonka saa irtisanoa tarvittaessa nopealla aikataululla? Vaihtoehtoja on monia, mutta mikä olisi sinulle se parhain? Asumismuodon valinta kertoo nopeasti, minkälainen sähkösopimus sinun kannattaa kotiisi valita.

Minkälaiseen asuntoon muutat? Omakotitalossa sähköä kuluu aina kerros- tai rivitaloa enemmän. Omakotitalossa asuvassa henkilön on hyvä kiinnittää huomiota monien sähköyhtiöiden markkinoimaan sähkön kWh-hintaan. Huomattava osa kuluttajalle tulevasta sähkömaksusta koostuu nimittäin juuri siitä.

Sähkösopimusta kannattaa aina vertailla myös kerrostaloissa. Kerrostalot lämpenevät yleisesti kaukolämmön avulla, mutta sähköä tarvitaan esimerkiksi tietokoneisiin ja kodin elektroniikkaan, kuten viihde-elektroniikkaan. Kerrostaloon muuttavan kannattaa aina hankkia sellainen sähkösopimus, jossa sähköenergian perusmaksu on pieni. Pakettihintainen sähkösopimus kiinteällä sähkömaksulla on hyvä valinta kerrostaloasujan käyttöön.

Opiskelijan kannattaa yrittää löytää halvin sähkösopimus, kuten valmiiksi suunniteltu ja hyvillä alennuksilla varustettu energiapaketti kerrostalon yksiöön tai kaksioon. Sähkösopimuksen ollessa kunnossa eläminen tuntuu mukavalta. Opiskelijan aktiivinen elämä tarvitsee sähköä, on kysymys sitten opiskelusta tai hyvin ansaitusta vapaa-ajan vietosta.

Vertaa sähkösopimus verkossa ja säästät selvää rahaa

Miten sähkönhintavertailu kannattaa suorittaa? Sähkön hintavertailu on erittäin kätevää tehdä netissä, jolloin asiakas voi käydä eri sähköyhtiöiden kotisivuilla, olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostin avulla sähköyhtiöihin tai tutustua netin vertailusivustoihin.

Tärkeää on myös, että kuluttaja, eli sähkönkäyttäjä vertailee aina samankaltaisia sähkösopimuksia keskenään. Haluatko toistaiseksi voimassa olevan vai määräaikaisen sopimuksen? Entä olisiko mieleesi ja tarpeisiisi paremmin sopiva vaihtoehto vaikka tuntihintainen pörssisähkö, joka on yöllä erittäin edullista tai kiinteä sähkösopimus säännöllisestä kulutuksesta riippumatta.

Totta on, että edullisin sähköenergian hinta löytyy verkossa hintoja vertailemalla. Vertailun avulla saa kätevästi selvillä myös sen, onko edullisinta sähköä esimerkiksi Lumo Energia, Kotimaan Energia, vai joku muu sähköyhtiö.

Sähköenergia muodostuu aina perusmaksusta ja kilowattituntihinnasta. Sähkövertailua suorittaessa on järkevää ottaa esiin nykyinen sähkölasku, josta kuluttaja näkee oman vuosikulutusarvionsa. Sähkönkäyttäjä voi siis kätevästi laskea, kuinka paljon erilaiset sähkösopimukset erityyppisillä hinnoitteluilla maksaisivat. Sähkön alkuperä erilaisine lisäpalveluineen voi myös kiinnostaa monia sähkönkäyttäjiä. Käytännössä kaukana ollaan siitä ajasta, jolloin sähköenergia ostettiin vain paikalliselta sähköyhtiötä eikä kuluttajalla ollut mahdollisuutta tehdä valintaa sen suhteen, mistä sai edullisinta tai ympäristöystävällisintä sähköä.

Tiesitkö, että Suomessa myös säätila vaikuttaa sähkön hintaan. Sähkön pörssihintaa voi nostaa esimerkiksi tuuli- ja vesivoiman päivittäinen saatavuus, sähköyhtiöiden välinen kilpailutilanne ja kuuluisa kysynnän ja tarjonnan laki. Suomessa sähköenergian hintaan vaikuttavat myös nykyinen voimalakapasiteetti toimintoineen ja globaali maapallon taloustilanne. Suomessa sähköntuottajia on runsaasti, joten kuluttajien hyödyksi hintakilpailu sähköyhtiöiden välillä pitää sähköenergian hinnat käyttäjäystävällisinä.

Ennen sähkösopimusten vertailua, mieti seuraavia sähkösopimusvaihtoehtoja. Olisiko sinulle edullisin jokin seuraavista vaihtoehdoista?

  • Kuukausittainen sähkö perusmaksulla
  • Sähkösopimus sentit per kilowattitunti
  • Kulutukseen perustuva tai kiinteä hinta
  • Määräaikainen sopimus
  • Toistaiseksi voimassa oleva sähkösopimus
  • Sähköenergian tuotantotapa
  • Sähköyhtiön asiakaspalvelun laatu

Verkon keskustelufoorumeilta ja tuttavilta voi saada hyviä vinkkejä sähköenergian säästöön, esimerkiksi:

  • Muista sammuttaa valot huoneesta lähtiessäsi
  • Älä pidä kodin sähkölaitteita jatkuvassa valmiustilassa
  • Pese vaatteet 20–30 asteen lämpötilassa
  • Älä pidä matkapuhelimen laturia seinässä, kun puhelin ei ole latauksessa
  • Omakotitalossa asuessasi, hyödynnä takkaa tai polttopuita lämmityksessä (huomioi pienhiukkaspäästöt)
  • Älä tuuleta huonetta liian kylmällä ja tuulisella säällä
  • Sähkösaunat voivat olla todellisia sähkönsyöjiä, joten sauno vain 1–2 kertaa viikossa

Ajoneuvon lämmittäminen talvisin ei ole edullista. Tiesitkö, että auton lohkolämmitin 800 W ja sisätilalämmitin 1 200 W voivat kuluttaa kahden tunnin kuluessa 2 kW x 2 h = 4 kWh. Yhden tunnin lämmitys riittää alle 5 asteen pakkasessa ja yli kolmen tunnin lämmitystä ei kannata milloinkaan harrastaa.

Energiamarkkinaviraston sähkön hintavertailu

Sähköyhtiöiden ja sähköverkon ylläpitäjien pitää ilmoittaa sähkön myyntihinta ja verkkopalvelujen myyntihinnat Energiaviraston tietoon. Viraston hintatietojärjestelmä laskee ilmoitettujen hintatietojen pohjalta sähkötyyppien omat käyttäjähinnat. Energiavirastosta saa aina myös ajankohtaista energianeuvontaa veden kulutuksesta, energian säästämisestä, aurinkosähköstä, lämmitysmuodon valinnasta omaan kiinteistöön tai esimerkiksi sähköenergian tuottamista mahdollisista päästöistä. Maksuttomat energianeuvojat toimivat kuluttajien hyödyksi eri puolella Suomea. Vertaa sähkö ja hanki kotiisi tai yritykseesi edullista sähköä koko tulevan vuoden tarpeisiin.

Mikä Energiavirasto sitten on? Energiavirasto toimii lupa- ja valvontaviranomaisena edistäen ja valvoen kaasu- ja sähkömarkkinoiden toimintaa Suomessa. Energiatehokkuuden kasvattaminen, uusiutuvien energiamuotojen käyttäminen ja päästöjen vähentäminen ovat Energiaviraston tavoitteita. Energiaviraston strategisiin tavoitteisiin kuuluvat lisäksi seuraavat:

  • Sähkö- ja kaasumarkkinoiden tehokas toimiminen
  • Kilpailukykyiset ja kohtuulliset hinnat
  • Ilmastotavoitteiden esiin tuominen ja toteuttaminen uusiutuvan energian, energiatehokkuuden ja päästökaupan osalta.

Energiavirastosta saat tietoa muun muassa seuraavista asioista:

  • Lämpöpumput ja niiden huolto sekä toiminta
  • Käyttöveden kulutus
  • Energian säästäminen
  • Kotimainen energiatehokas rakentaminen
  • Aurinkosähkön käyttö
  • Lämmitysmuodon valitseminen omaan kotiin tai yritykseen
  • Sähköenergian käytöstä syntyvät päästöt
  • Sähköenergian hintavertailu on nykyään vaivatonta, nopeaa ja helppoa, jossa Energiavirasto haluaa toimia kuluttajien apuna.

Sähköenergian kulutusta voidaan myös mitata epäsuorien tai suorien mittarien avulla. Paikallinen energiayhtiö suorittaa mittauksia kaikille sähköverkkoon liittyneille energiankäyttöpaikoille. Virtamuuntajia käytetään aina yli 63A:n käyttöpaikkojen epäsuoraan mittaukseen. Käytännössä
muunnettu sähkövirta kerrotaan energiamittarin avulla. Kiinteistönhaltija vastaa energiankulutuksen mittauksesta silloin, kun mitataan kiinteistön sisäisiä sähkönkäyttöpaikkoja.

Sähkön hintaseuranta

Mikä onkaan mielenkiintoisempaa ja taloudellisesti järkevämpää kuin seurata aktiivisesti sähkön hintatasoa eri yhtiöiden kesken? Sähköenergian hinta on viime vuosina laskenut ja sitten taas kääntynyt nousuun. Sähkön hintaan kiinteästi vaikuttavat aina sähkön sopimustyyppi-, sähkön alkuperä, kuluttajan kiinteistön koko ja sähkön kulutustottumukset.

Sähkön hintatilastoon sisältyy erilaisia tärkeitä, kuten koko Suomen alueelta voimassa oleva siirtohintojen kehitys ja sähköenergian toimitusvelvollisuus. Siirtohintojen korotus on saanut sähköenergian hinnan kohoamaan alkaneella 2020-luvulla, kun taas maailmanlaajuinen Covid-19 -pandemia ja sen aiheuttama taloustaantuma on selkeästi laskenut tilapäisesti sähkön hintoja lähes kaikkialla maailmassa.

Ottaisitko siis määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen yrityksellesi? Molemmissa on ne hyvät puolensa, joten tarkastellaanpa asiaa hieman.

  • Toistaiseksi voimassa olevissa sähkösopimuksissa hinta tulee muodostumaan aina sähköpörssissä, eli Nord Pool -sähköpörssin tarjoamien hintojen mukaisina. Pörssisähkö on aina markkinahintaista, jota saa vuorokauden tuntien perusteella aina ajankohtaiseen, reaaliaikaiseen hintaan. Yrityksille voidaan tarjota myös uudistuvia aurinkoenergiajärjestelmiä tai markkinahintaista tuulisähköä.
  • Määräaikaisessa sähkösopimuksessa sähkön hinta määritetään aina sähkön hintakehityksen ennusteiden mukaisesti parhaalle käytettävissä olevalle tasolle. Määräaikaista sähkösopimusta kannattaa suosia silloin, kun yritys toivoo sähkönsä hinnan olevan muuttumattoman kilowattitunnin mukainen. Muuttumaton kilowattituntihinta helpottaa ratkaisevasi budjetointia ja tulevien kulutuspiikkien ennakointia.
  • Aurinkoenergian valinnut yritys saa sähköyhtiöiden puolesta erilaisia palveluja. Kuluttajan valitsema sähköyhtiö selvittää yrityksen mahdollisuudet aurinkosähkön hankkimiseen kuuluvan tuen saamiseen ja tarjoaa myös erilaisia rahoitusvaihtoehtoja.

 

  •  

Sähkön hintavertailu on yrityksille tärkeää

Olisiko nyt sopiva aika tehdä sähkösopimus yrityksen toimintoja varten? Yleisesti sähköyhtiöt tarjoavat yrityksille kahdenlaisia sähkösopimuksia, eli yrityksille, joiden sähkönkulutus vuosittain on alle 250 000 kWh ja yrityksille, joissa sähkönkulutus on yli 250 000 kWh vuodessa. Asiakkaille voidaan tarjota myös räätälöityjä sähkösopimuksia yrityksen koosta tai toimialasta riippumatta. Monet suomalaiset energiayhtiöt haluavat palvella asiakkaitaan laadukkaalla henkilökohtaisella palvelulla ja asiakasystävällisillä hinnoilla. Yrityksille voidaan suunnata myös erilaisia ajankohtaisia etuja arvontoineen.

Määräaikaiset sähkösopimukset:

  • Helpottavat kaikkien kulujen budjetointia
  • Määräaikaisissa sähkösopimuksissa on kiinteä kWh-hinta aina koko sopimuskauden ajan
  • Määräaikainen sähkösopimus on yritykselle huoleton ja kätevä ratkaisu

Toistaiseksi voimassa olevat sähkösopimukset:

  • Kuluttaja voi saada selvää säästöä sähkön kulutuspiikkejä ohjailemalla
  • Eivät vaadi pitkää sitoutumista sähköyhtiöön
  • Sisältävät ajankohtaiset kWh-hinnan

Sähköyhtiöiden omat asiantuntijat suunnittelevat yritykselle toimivan voimalakokokonaisuuden, jossa yrityksen oma sähkönkulutusprofiili otetaan tarkkaan huomioon. Kyseisellä tavalla tuotettu sähköenergia ohjataan mahdollisimman tarkkaan yrityksen liiketoimintaprosessien tehokkaaksi tueksi. Sähköyhtiöiden asiantuntijat ovat alansa ammattilaisia ja osaavat vastata kysymykseen kuin kysymykseen.

Mitä itse toivoisit edullisen hinnan lisäksi sähköyhtiöiden edustavan? Vihreät arvot ovat monille sähkönkäyttäjille todella tärkeitä. Lue myös muiden ihmisten kertomia kokemuksia, eli onko valitsemasi sähköyhtiö hyvässä maineessa ja sinun luottamuksesi arvoinen? Yleisesti asiakkaiden kokemukset osoittavat, ollaanko sähköyhtiöön ja sen tuottamiin palveluihin tyytyväisiä. Hintavertailu sähköyhtiöiden kesken osoittaa usein myös, että hyvän energiayhtiön hinnoittelu on aina läpinäkyvää. Asiakasystävällinen energiayhtiö pitää myös tilanteessa kuin tilanteessa hinnat vakaina.

Sähköyhtiöiden hintavertailu

Sähkön hintavertailussa kannattaa huomioida monia asioita. Tuleva sähkön kilpailuttaminen sujuu hyvin, kun kuluttajan saatavilla on ajankohtainen sähkölasku kulutus- ja hintatietoineen. Sähköyhtiö ja sen myötä hankittava sähkösopimus on helppo valita käyttökohteen osoitteen ja vuosittaisen käyttöarvion mukaisesti.

Sähköyhtiöt tarjoavat monenlaisia sopimuksia, joista sekä yksityishenkilöt että yritykset valitsevat sopivimman sähkösopimuksen omaan sähkönkulutukseensa ja tarpeisiinsa perustuen. Sähkövertailu.fi -palvelu tarjoaa vertailtavaksi erilaisia sähkösopimuksia. Palvelussa kysytään sähkönkäyttäjän tarkat tiedot, jonka jälkeen hän saa palvelun avulla valittavakseen parhaiten käyttötarpeitaan vastaavat sähkösopimusmallit.

Kuluttaja saa tarkat tiedot kattavimmista tarjouksista ilmoittamalla käyttökohteensa osoitteen. Kuluttajalla on myös mahdollisuus arvioida tarkkaan oma vuosikulutuksensa viimeisimmän sähkölaskun avulla. Sähkövertailu.fi -palvelussa sähkönkäyttäjä voi ostaa sähköenergiaa valitsemaltaan sähkönyhtiöltä. Mikä parasta, sähkönkäyttäjän ei tarvitse itse irtisanoa nykyistä sähkösopimustaan, sillä tuleva sähköyhtiö irtisanoo sopimuksen sähkönkäyttäjän puolesta.

Sähkömarkkinoilla tapahtuvat hintojen muutokset heijastuvat aina suoraan sähköenergian hintaan. Kyseinen asia näkyy siis selkeästi sekä yritysten että kotitalouksien saamissa sähkölaskuissa. Sähkönmyyjät, eli sähköyhtiöt ostavat sähkön sähköpörssistä ja myyvät sen kuluttajien käyttöön. Sähköyhtiöt voivat tuottaa sähköä myös omien sähkövoimaloidensa avulla.

Joskus sähkön hinnat saattavat yllättäen kohota, sillä sähkön kuluttajahintoihin vaikuttavat usein sekä sääolosuhteiden vaihtelut sekä sähköntuotantokustannusten äkillinen nousu.

Yleisesti kaikki kotimaiset sähköyhtiöt myyvät sähköä seuraavien tunnettujen nimikkeiden alla:

  • Yleissähkö, joka on vuoden- ja kellonajasta riippumatonta energiaa, jossa sähkön kWh hinta pysyy aina samana.
  • Yö tai päiväsähköä ja kaksiaikasähköä, joka tarkoittaa, että vähäisestä kulutuksesta johtuen yösähkö on edullisempaa.
  • Vuodenaikasähkö tarkoittaa sähköä, jossa sähkö on talvisin kalliimpaa kulutuksen ollessa suurempaa.

Taloustietoinen ja nykyaikainen kuluttaja saattaa mielellään ostaa paljon puhuttua pörssisähköä. Pörssisähkön hinta muuttuu kaikkina vuorokauden tunteina ja sen hinnat päätetään Nord Pool -sähköpörssissä. Pörssisähkön valinta voi kuitenkin vaatia ensin tarkkaa asiaan perehtymistä, joten kulutusta voidaan ajoittaa niille vuorokauden tunneille, jolloin sähkön hinta on matalinta. Viikonloput ja yön pikkutunnit ovat yleisesti sähkönkäyttäjälle todella edullisia. Useimmat kuluttajat haluavat nykyään tehdä myös sähkönkäytössään eettisiä valintoja ydinvoiman käytön sijaan. Valistuneen sähkönkäyttäjän tuntomerkkejä on, että hän vertailee paitsi sähkön myyntihintaa ja kuukausimaksuja myös sähköenergiaa myyvien sähköyhtiöiden tunnettuutta ja mainetta.

Sähkönsopimus vertailu on nykyään helppoa

Sähköjen hinnat koskettavat kaikkia suomalaisia huolimatta siitä, ostaako sähkönkäyttäjä sähköä yritykseensä vai omaan kotitalouteensa. Hintatietoinen kuluttaja suorittaa ainakin kerran vuodessa hintavertailua netissä, jolloin tietoisuus eri sähkötyyppien olemassaolosta lisääntyy. Sähkön hintojen vertailu verkossa säästää sähkönkäyttäjän aikaa ja rahaa.

Sähkönkäyttäjä suorittaa erilaisia valintoja hankkimansa sähköenergian suhteen, kuten minkä tyyppistä sähköä haluaa ostaa ja määräaikaisella vai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella. Monille sähkönkäyttäjille myös sähköenergian tuotantotapa on erittäin tärkeä, eli ostaako tuuli-, vesi- tai aurinkoenergiaa tai muuta ilmastoystävällistä sähköä.

Suomesta löytyy myös sähköyhtiöitä, jotka myyvät sähköenergiaa joko kuukausi- tai kvartaalitakuun avulla. Kyseinen sähkö sopii erittäin hyvin ennakoitavuutta arvostavalle kuluttajalle. Sähkön kuukausitakuu tarkoittaa käytännössä sähköenergian hinnan määräytymistä etukäteen hankinta- ja toimituskustannuksien mukaisesti.

Sähkön hintavertailu: UKK

Mitä hyötyä sähkön vertailu ja kilpailuttaminen tuovat kuluttajalle?

Sähkösopimusten hintavertailu eri sähköyhtiöiden kesken antaa kuluttajalle mahdollisuuden hankkia omiin tarpeisiinsa parhaiten sopivaa edullista sähköä. Tiesitkö, että sähköntoimittajan vaihto ei tuota katkoja sähköenergian toimituksiin eikä edellytä minkäänlaisia kytkentä- tai asennustöitä sähkön käyttökohteessa.

Mitä tarkoittaa sähkön hintatakuusopimus?

Hintatakuusopimus tarkoittaa kiinteähintaista sopimusta koko sopimuksen määräajaksi. Määräajan päättymisen jälkeen voi sähkösopimus jatkua toistaiseksi voimassaolevana sähkösopimuksena.

Mitä tarkoitetaan toistaiseksi voimassaolevalla sopimuksella?

Sopimus on voimassa toistaiseksi ellei muuta ole sähköyhtiön ja asiakkaan kesken sovittu. Sähköyhtiöllä on lisäksi oikeus muuttaa sopimukseen kuuluvia hintoja ilmoittamalla niistä kuluttajalle etukäteen, eli viimeistään kuukautta ennen tulevien muutosten voimaan tuloa. Asiakas voi irtisanoa sopimuksen, jolloin irtisanomisaika on 14 vuorokautta.

Minkälaisia muutoksia kuluttajalle tapahtuu sähköyhtiötä, eli sähkön myyjää vaihtaessa?

Sähköyhtiön, eli sähkömyyjän vaihdos ei aiheuta sähkönkäyttäjälle minkäänlaisia muutoksia sähkönjakeluun liittyen eikä aiheuta uusia laiteasennuksia tai kytkentöjä.

Miten sähkö käytännössä kilpailutetaan?

Kuluttaja, eli tuleva sähkönkäyttäjä suorittaa tilauksen, joka tapahtuu yleisesti verkossa valitun sähköyhtiön sivustolla. Tilaus valmistuu aivan muutamassa minuutissa! Sähköyhtiö irtisanoo kuluttajan nykyisen sähkösopimuksen entisestä sähköyhtiöstä.

 
 
Scroll to Top